Calcutta och Himalaya med Per J Andersson

24 februari – 13 mars, 19 dagar.
Läs mer

Utforska Calcutta med Per J Andersson - och följ med på äventyr längs Himalayas rand!

Per J Andersson, en av grundarna av resetidningen Vagabond, har rest i Indien sedan tidigt åttiotal. Han har skrivit reportage, gjort radioprogram och hållit föredrag om landet och gett ut fem Indienböcker, bland andra New Delhi– Borås, Indien – elefanten som började dansa och Moderna Indien. Calcutta med sin toleranta atmosfär, sitt rika kulturutbud och myllrande gatuliv är en av hans indiska favoritplatser.

Per J Andersson

Vagabond

Upptäcktsfärd genom delstaterna Västbengalen, Sikkim och Assam, samt fyra hela dagar i Calcutta. 

Datum:
24 februari – 13 mars 2024, 19 dagar
Denna resa är fullbokad.

Kostnad:
46.900 kr för del i dubbelrum

FÖLJ MED TILL CALCUTTA med Into India och Sveriges mesta Indienkännare Per J Andersson! Vi inleder äventyret i megastaden men fortsätter snart med tåg norrut i delstaten Västbengalen, möter tibetansk och buddhistisk kultur och sätter oss in i teodlandets konst i Darjeeling. I delstaten Sikkim, inklämt mellan Nepal och Bhutan, bor vi ovan molnen några dagar och utforskar bergen genom vandring, cykling eller i hängmattan. Vi besöker buddhistklostret i Gangtok och möter pilgrimer och ursprungsfolk. Vi tar därefter nattåget österut till delstaten Assam och nationalparken Kaziranga som ligger vid Brahmaputras strand. Där ger vi oss ut på safari ett par dagar och spanar efter den sällsynta pansarnoshörningen.

Resan avslutas med tre hela dagar i Calcutta. Där tar Per oss med till sina bästa ställen och visar oss kunnigt staden med så många ansikten.

Välkommen med på vårt äventyr i Indiens nordöstra hörn, från Gangesslätten och Bengaliska bukten till Himalayas snöklädda toppar! 

Den här resan bjuder generöst på natur och kultur i en spännande del av Indien som många missar – men inte du!

Ur programmet, dag för dag

Ur programmet,
dag för dag

DAG 1 • 24 februari – Avresa

Avresa från Stockholm Arlanda kl 8:40 med Qatar Airways.

DAG 2 • 25 februari – Vi landar i Calcutta och fortsätter norrut

Välkommen till Calcutta, eller Kolkata som staden officiellt heter. Vi landar tidigt på morgonen och beger oss till vårt hotell, Elgin Fairlawn, ett klassiskt litet hotell i ett 1700-talshus i de centrala basarakvarteren.

På eftermiddagen börjar vår upptäcktsfärd i Calcutta, med en promenad från Dalhouise Square. När vi passerar katedralen, galoppbanan och flera ståtliga byggnader förstår vi verkligen den koloniala tidens påverkan på staden. Efter middag på stan tar vi nattåget norrut, mot Darjeeling.

DAG 3 • 26 februari – Tebjudning i Darjeeling

Vi kliver av tåget på stationen i New Jalpaiguri på morgonen och tar sedan buss genom det hänförande gröna odlingslandskapet till Darjeeling. Vi blir bjudna på te och lunch hemma hos en familj. På eftermiddagen besöker vi en teplantage och utforskar det välkända Darjeelingteets ursprung, hur det växer, skördas och processas till ett av världens förnämsta teer.

DAG 4 • 27 februari – Toy train, kloster och majestätiska Himalaya

Efter frukost tar vi det legendariska bergståget, som populärt kalllas toy train, längs Darjeeling Himalayan Railway till Ghoom, som är Indiens högst belägna järnvägsstation. På Yiga Choelingklostret i Ghoom får vi vår första kontakt med tibetansk buddhism. Här finns en stor vacker staty av Maitreya Buddha och vi får uppleva en dansceremoni som kallas Cham, då klostrets munkar dansar.

Tillbaka i Darjeeling äter vi lunch och lär oss sedan mer om Himalayas flora, fauna och geologi på Himalayan Moutaineering Intitute. Vi besöker även det tibetanska självhjälpscentret, som startats av tibetaner som flytt till Indien i sällskap med Dalai Lama. Vi som vill tar sedan en promenad upp på Observatory Hill, där böneflaggorna vajar och vi kan se ut över de snötäckta bergstopparna i Östra Himalaya.

DAG 5 • 28 februari – Pelling, Sikkim

Vi åker några timmar med buss över gränsen till nästa delstat som är Sikkim. Den lilla staden Pelling är vårt första stopp. Om vi kan slita ögonen från den magiska utsikten över Kanchenjunga, världens tredje högsta berg, så tar vi under eftermiddagen en närmare titt på Pemayangtseklostret som rymmer konstskatter i form av väggmålningar och thangkas. I Rabtenseruinerna får vi en uppfattning om hur det gamla kungarikets huvudstad såg ut.

DAG 6 • 29 februari – Pelling och vidare

Vi reser norrut till pilgrimsplatsen invid sjön Khecheopalri. Sjön är mytomspunnen och helig för både hinduer och buddhister, eftersom den sägs uppfylla önskningar. Vi njuter även av Pellings mesta sevärdhet: den magnifika utsikten från glasbron som leder över till Chenrezigstatyn, en av Buddhas budbärare. Efter lunch reser vi vidare till Namchi, där vi landar bland bergen på äventyrshotellet Temi, för ett par dagars vila och friluftsliv.

DAG 7 OCH 8 • 1–2 mars – Äventyr i Temi

Du bestämmer själv hur du vill tillbringa dagarna i Temi. Det finns vandringsleder, cyklar att hyra och jeepturer att boka. Hotellet i sig är en underbar plats att bara vara på. Vi som vill gör sällskap på vandring till teodlingar och utkiksplatser. På kvällarna möts vi till middag på den fina restaurangen, taggar ned runt lägerelden och mår bra, helt enkelt.

DAG 9 • 3 mars – Kloster och läge för meditation i Rumtek

Efter tre nätter på Temi Bungalow är semestern-i-semestern slut och vi reser vidare med buss till Sikkims huvudstad Gangtok. Före lunch gör vi en paus – i ordets rätta bemärkelse – på Bamboo Retreat för en stunds meditation under ledning av en lama. Eller på eget sätt! I Rumtek besöker vi det vackra Dharma Chakra Center, Sikkims största tibetanska kloster.

DAG 10 • 4 mars – Gangtok

I Gangtok finns så mycket att se! Vi besöker Encheyklostret, stupan Do Drul Chorten och Insitutet för tibetologi, som har unika sam-lingar av medeltida buddhistiskt hantverk. På delstatligt ägda Cottage Emporium kan vi shoppa mer nutida hantverk och om vädret är bra promenerar vi upp och njuter vi av utsikten från Tashi View Point.

DAG 11 • 5 mars – Resdag: Gangtok – Furkating och vidare

Vi tar sovmorgon och en programfri dag, innan vi lämnar Gangtok med buss vid fyratiden på eftermiddagen. När vi når New Jalpaiguri går vi ombord på nattåget som avgår kl 21:40.

DAG 12 • 6 mars – En noshörning till kvällen?

När vi vaknar har vi kommit över gränsen till delstaten Assam. Vi kliver av tåget i huvudstaden Guwahati och äter frukost. Sedan reser vi vidare med buss till Kaziranga och checkar in på vårt hotell, som ligger alldeles nära nationalparken. På eftermiddagen gör vi en första tur in i parken och kanske får vi redan nu syn på någon av parkens mest berömda invånare: den indiska pansarnoshörningen.

DAG 13 OCH 14 • 7–8 mars – Kaziranga nationalpark

Under våra två hela dagar i Kaziranga, genomför vi ett antal safaris för att uppleva naturen och det vilda djurlivet i nationalparken. Våra turer sker med jeep och till fots. En av kvällarna ger vi oss ut på flodkryssning på Brahmaputra, det blir magiskt med middag ombord i solnedgången.

DAG 15 • 9 mars – Från vildmark till megametropol

Det tar för lång tid att resa med tåg från Kaziranga till Calcutta, så här blir det inrikesflyg. Väl framme i Calcutta, återvänder vi till mysiga Elgin Fairlawn Hotel.

DAG 16 • 10 mars – Myllrande storstadsliv i Calcutta

Dagens första mål är Huglifloden och Howrahbron, ett arkitektoniskt mästerverk från 1943. Härifrån promenerar vi till blomstermarknaden vid Mullick Ghat där det säljs blommor och girlanger, medan pilgrimer badar från trapporna ner i floden.

Därefter är det dags för Victoria Memorial i Maidanparken. Ett palats i vit marmor i en blandning av brittiska och indiska stilar med ett museum till minne av drottning Victoria, en gång kejsarinna av Indien.

Vår första dag i Calcutta bjuder också på studiebesök på en engelskspråkig dagstidning och i den indiska nationalskalden Tagores hus. Bengalen Tagore fick Nobels litteraturpris 1913, är nationalhelgon och omåttligt populär i framförallt Cal-cutta. Dagen avslutas med en aftonkryssning på Huglyfloden.

DAG 17 • 11 mars – Välgörenhet och frihetskamp

Idag besöker vi barnhemmet som startades av Moder Theresa, den världsberömda katolska nunnan som 1979 fick Nobels fredspris för sina insatser för de fattiga i Calcutta. Därefter besöker vi museet tillägnat Subash Chandra Bose, bengalen som kämpade mot britternas kolonialstyre, men som till skillnad från Mahatma Gandhi förordade våld i kampen för frigörelse. Lunch på Kwepies för att smaka på traditionell bengalisk mat. Här är fisk och grönsaker ångkokade i bananblad och serverade med senapssås en specialitet.

Antalet fattiga och utblottade har minskat sedan 1970-talet, men ännu finns det hundratusentals stadsbor som lever i kåkstäder. Vi besöker ett av dessa slumområden för att möta några av dess invånare och få en inblick i fattigdombekämpningen. I krukmakarkvarteren Kumartuli tillverkas gudar i lera och halm inför stadens många religiösa festivaler. Vi besöker verkstäder där gudastatyerna knådas fram och får kanske möta lerstatyer som föreställer Saraswati, Kali och Mahatma Gandhi. På eftermiddagen dricker vi te från ett gatustånd framför Calcuttas aktiebörs.

DAG 18 • 12 mars – Gudinnor, medelklass och tolerans

Efter frukost stadspromenad med kulturtema. Därefter beger vi oss till templet vid Kalighat, tillägnat stadens mest kända gudinna, Kali, en inkarnation av Durga och Parvati.

Efter lunch beger vi oss till en shoppinggalleria för att få en glimt av det moderna Calcutta. Stadens medelklass har växt snabbt de senaste decennierna vilket syns i förorternas skinande rena luftkonditionerade affärsgallerior. Vi fortsätter till Belur Math, högkvarter för Ramakrishnamissionen vars filosofi utmärks av att alla religioner är sanna och att de bara utgör olika vägar för att nå samma mål. Missionen driver sjukhus, bibliotek, skolor, klubbar och hem för hemlösa barn. Kanske avslutar vi dagen med ett glas med något läskande på en takbar med utsikt över nattens ljus, denna sista kväll före hemfärd.

DAG 19 • 13 mars – Hemresa

Vi lämnar Calcutta tidigt på morgonen och når Arlanda kl 13:25.

Bra att veta: Programmet kan ändras beroende på lokala förhållanden vi inte råder över.
I så fall gör vi vårt yttersta för att förändringarna inte ska bli påverka din resa negativt.

Detta ingår

 • Reguljärflyg tur och retur Stockholm – Calcutta via Doha med Qatar Airways.
 • Svensk färdledning och tolkning.
 • Program enligt ovan, inklusive alla gemensamma aktiviteter och resor.
 • Inkvartering i dubbelrum på riktigt bra hotell:

Måltider:

– Frukost och middag varje dag, det vill säga halvpension.

 • Dricks till servicepersonal som hanterar vårt bagage.
 • Dricks till restaurangpersonal vid gemensamma måltider.
 • Into India Sweden AB har lagstadgad garanti hos Kammarkollegiet i enlighet med Resegarantilagen.

Detta ingår inte i resans pris

 • Reseledning på flyget Stockholm – Calcutta.
 • Cykelhyra eller andra utflyktskostnader vid Temi Bungalow i Namchi. Kostnad: 50–300 kr per utflykt.
 • Luncher. Räkna med totalt ca 2.500 kr.
 • Dryck till maten, samtliga måltider.
 • Visum till Indien, kostnad 25 USD = ca 250 kr. Länk till visumansökan online, samt vägledning, hittar du här: https://intoindia.se/tips-och-rad. Ansök i mitten av december.

Detta kan du boka som tillägg

 • Enkelrum, tillägg: 14.300 kr

Har du en dröm eller en idé?

Ett indiskt äventyr som du vill förverkliga? Välkommen att höra av dig till mig. Kanske kan vi skapa något tillsammans?!