Frågor och Svar
Vanliga frågor
Vad menas med att korna är heliga?
Kor skyddas och vördas av hinduer (ca 80% av Indiens befolkning) eftersom hon förknippas med osjälvisk moderlighet och givmildhet. Hennes mjölk ger liv och hon tillskrivs en renande kraft, t ex genom sin urin som kan användas vid ceremonier. Kon ses också metaforiskt som en boning för de hinduiska gudarna och gudinnorna. Man dödar inte kor för att äta dess kött. En ko som står i vägen i trafiken kan dock motas bort handgripligt, det är inte frågan om någon underdånig vördnad.
I den tidiga hinduismen (3000 f Kr) både åt man biffkött och slaktade kor som religiösa offer. Idén om den heliga kon tros ha uppkommit i samband med jordbrukets intåg, några hundra år efter Kristus. Det finns ju en logik i att vara rädd om kon som ger mjölk och drar plogen – och vars spillning man använder till bränsle och som byggnadsmaterial. Jämför gärna med tabut mot hästkött i vårt svenska bondesamhälle, eller att äta hund idag – man äter inte upp sitt trogna husdjur.
För Indiens muslimer, kristna och sikher är kon inte helig. Och faktum är att ganska många hinduer äter biffkött de också. Buddhister och jainister är ofta strikta vegetarianer.
Kastsystemet, är inte det avskaffat?
Kastsystemet är inte avskaffat, det är ett hierarkiskt tänkande som fortfarande påverkar hur människor ser på sig själva och andra i Indien. Det är förbjudet i indisk lag att diskriminera med kast som utgångspunkt, men positiv särbehandling (t ex kvotsystem) förekommer ofta för att lyfta samhällsgrupper med låg kast. I urbana sammanhang spelar kast allt mindre roll, men på landsbygden, i konservativa miljöer och vid giftermål är kasttänkandet centralt. Du som vill förstå mer om Indiens kastsystem, läs gärna här.
Kan man växla till rupies i Sverige?
Ja det kan du. Officiellt är indiska rupies (INR) en stängd valuta, vilket betyder att du varken får föra in eller ut några rupies i Indien. Men detta efterlevs inte, så du kan utan risk växla svenska kronor till indiska rupier i en svensk bank – men var ute i god tid för banken måste ofta beställa hem den indiska valutan. Läs mer om kontanter och bankomater här.
Blir man magsjuk i Indien?
Under de 11 år jag rest med grupper i Indien, har endast en handfull resenärer blivit magsjuka under resan. Oftast klarar sig alla utan problem. Det som kan hända är att någon bakterie tar sig in i kroppen via kranvatten eller någon kall sås eller sallad. Följ enkla råd om handhygien, drick inget kranvatten och ät bara varm lagad mat, så brukar det gå bra.
Om olyckan är framme och du får magproblem, så brukar det gå över på ett dygn eller två. Alla hotell vi bor på har läkare som snabbt är på plats om du blir ordentligt sjuk, t ex får feber i kombination med diarré. Jag som blir din färdledare hjälper dig med både små och stora hälsoproblem under resan.
Hälsningar Britta Algulin
Är det otryggt att resa som kvinna i Indien?
Svaret är både ja och nej. Jag har rest ensam i Indien sedan jag var 20 år och fått ut mycket av alla samtal och möten med människor i tågkupéer och på stan. En del har oroat frågat efter min pappa eller min man, men nuförtiden är det allmänt accepterat att kvinnor reser på egen hand, självklart även indiska kvinnor. Debatten om kvinnors utsatthet är livlig i Indien och den indiska kvinnorörelsen når vissa framgångar med skärpt lagstiftning för våldtäkt och ändrade attityder i samhället. Ofta är lösningen på kvinnors säkerhet att skilja dem från männen, med särskilda tunnelbanevagnar för kvinnor, kvinnotaxi, osv.
Tänk på: Synen på självständiga kvinnor som rör sig ensamma på stan mitt i natten, är generellt annorlunda i Indien än i Sverige. Eftersom du är tillfällig besökare, har du inte så bra koll på var det är extra osäkert och hur du kallar på hjälp. Så mitt svar är: Det är inte generellt otryggt att resa som kvinna i Indien, om du klär dig vettigt, uppträder korrekt och inte går ut ensam på kvällen.
Hälsningar Britta Algulin
Min fru vill så gärna resa till Indien. Varför ska jag följa med?
Nu är jag nog fördomsfull… men det verkar som att fler kvinnor än män är nyfikna på Indien. Jag har hört från så många män genom åren, att de valt Indien som resmål för att hustrun så gärna ville dit. Här kommer mina främsta skäl till dig som inte älskar textilhantverk, yoga och strandliv att resa till Indien:
- Inget är omöjligt. Ett kreativt kaos av fiffiga lösningar. Man tar vad man har och mekar ihop sin elkoppling, sin gräsklippare, sin mekaniska grunka. Det myllrar av välutbildade ingenjörer. Du kommer att bli förtjust och inspirerad av den indiska lösningsinriktade mentaliteten.
- Fåglar, vilda djur, fantastisk natur. 565 nationalparker. Den indiska subkontinenten har allt vildmarksliv du önskar – och lite till!
- Indien är en nation som tar för sig, en maktfaktor i klimatpolitiken, ett framtidsland i världsekonomin. Res dit och skaffa dig egna upplevelser av den framväxande stormakten!
Hälsningar Britta Algulin
Har du en dröm eller en idé?
Ett indiskt äventyr som du vill förverkliga? Välkommen att höra av dig till mig. Kanske kan vi skapa något tillsammans?!