Mat i Mumbai - ett smakäventyr

Upptäck Indiens mångfald genom maten!
Läs mer

Upptäck Indiens mångfald genom maten!

Mumbai

Datum:
22 februari – 3 mars 2025,
10 dagar

Kostnad:
39.900 kr för del i dubbelrum

FÖLJ MED TILL MEGASTADEN MUMBAI och upplev dess snabba puls, skarpa kontraster och spännande matkultur! Vi upptäcker stadens rika kulturarv och tar del av vardagsliv på gatan såväl som hemma hos familjer. Vi lär oss laga mat av kockarna på en av stadens restaurangskolor och gläds åt våra framsteg i köket. Vi njuter av utvald gourmetmat och street food. Alla vi möter och allt vi smakar ger oss förståelse för Indiens många sätt att leva. Resan avslutas med tre dagar i Goa där vi provar indiska viner, äter skaldjur, lagar ännu mer mat – och unnar oss en stund i solen.

ÄR DU EN FOODIE?
Vill du äta gott, få koll på råvaror och kryddor och lära dig laga indiskt?

Välkommen med på vårt smakrika äventyr!

ÄR DU EN FOODIE? På vår resa får du laga mat vid fyra tillfällen, med hemmakockar såväl som med proffs. Vi äter gott och varierat på utvalda restauranger, så att du får bekanta dig med Indiens många olika kök, folkgrupper och historiska epoker. Välkommen med på vårt matglada smakäventyr!

Ur programmet, dag för dag

Ur programmet,
dag för dag

MAT I MUMBAI: Vi har lagt särskild omsorg på valet av restauranger för våra luncher och middagar under dagarna i Mumbai – och nästan alla måltider ingår i resans pris! På så sätt blir varje måltid en fest och ett möte med en ny kultur. Med hjälp av alla dina sinnen lär du känna både det mångkulturella lokala köket, samt andra indiska kök från norr till söder. Det är mat som bär spår av historiska epoker såväl som invandrade folkslag, vegetariskt, skaldjur, biff, enkel hus-manskost, streetfood – och en rad härliga efterrätter såklart!

Dag 1 • 22 februari – Avresa

Avresa från Stockolm Arlanda. Vi flyger med Emirates.

Dag 2 • 23 februari – Vi landar i Mumbai och gör stan

Vi landar på morgonen, äter frukost när vi kommer in till stan och checkar in på vårt mysiga hotell i centralt belägna Colaba. Efter en stunds vila är det dags att skaffa oss lite koll på megastaden Mumbai.

Vår första upptäcktstur börjar med en tur längs ikoniska Marine Drive och Chowpatty Beach, upp till Malabar Hill där vi besöker Hanging Garden. I den vackra trädgården kan vi njuta av utsikten över staden och möjligen får vi också en glimt av Tystnadens Torn. Vi tar en titt på Mumbais pampiga koloniala landmärken och avslutar turen vid triumfbågen Gateway of India och vackra Taj Hotel, med sin speciella historia. Välkomstmiddag och sängdags!

Dag 3 • 24 februari – Många världar i samma stad

I Mumbai finns ett av världens största och mest tätbefolkade slumområden: Dharavi. När vi hör ordet slum tänker vi kanske på hopplös fattigdom, sjukdom och nöd. Men nu får vi tänka om – för i Dharavi blommar kreativitet och företagsamhet! Vi går en promenad i området och möter krukmakare, textilhantverkare, bagare och deras familjer, ser hur återbruk fungerar och fascineras över begreppet jugaad – man tager vad man haver, skapar det man behöver – och får det att funka! Efter lunch fortsätter vår upptäcktsfärd i spåren av muslimer, judar och kristna som alla gjort avtryck i staden. Vi gästar ett välbesökt hindutempel och stannar till vid Dhobi Ghat, det enorma utomhustvätteriet mitt i stan. Lagom till middag tar vi oss till Juhu Beach, där vi slänger oss ut i folkvimlet och äter så mycket streetfood vi orkar.

 

 

Dag 4 • 25 februari – Mahatma Gandhi, matlådemagi och home cooking

Mahatma Gandhi är Indiens fader, en global ikon och en självklar del i vårt program. Vi möter hans person och gärning i Mani Bhavan, den villa där han var gäst under sina besök i Mumbai. Därefter beger vi oss till Churchgate Station, en av mötesplatserna för Mumbais berömda dabba walas, för att se den magiska matlogistikapparaten in action.

Crawford Market blir nästa stopp, en myllrande saluhall. Här går vi en stund på egen hand och sedan är det dags för lunch. På eftermiddagen delar vi upp oss i mindre grupper, för nu är det dags för hemma-hos-matlagning! Vi får följa med några Mumbaidamer till deras respektive lokala marknad för att handla råvarorna till dagens middag – och sedan hem till dem för att laga den. Våra matmammor lär oss laga en vardagsrätt från grunden och sedan avnjuter vi den tillsammans runt köksbordet. 

Dag 5 • 26 februari – Gudar och fisk på Elefantön

Vi hoppar ombord på en båt som tar oss till Elefantön, resan tar ungefär en timme från Gateway of India. På den gröna lilla ön finns ett fascinerande grottempel tillägnat guden Shiva. Det är ett av Indiens mest imponerande klipptempel, skapat mellan år 450 och 750 e.Kr. och finns med på FN:s världsarvslista. I öns lilla fiskeby Gharapuri deltar vi sedan i matlagning hos lokalbefolkningen. Törs vi gissa på fisk till lunch? När vi kliver iland på eftermiddagen tar vi oss till en kryddmarknad och en supermarket så att du får djupdyka i den indiska matens magi: kryddorna. Du får också egen tid för shopping, fika eller besök på något av de fina muséerna i kvarteren nära vårt hotell. Middag på egen hand.

 

Dag 6 • 27 februari – Matlagningskurs med kock

Dags igen för matlagningskurs! Idag besöker vi ett college för studier i restaurangbranschen; Ramanath Payyade College of Hospitality Management. Efter möte medelever, lärare och en rundvandring på den fina skolan, samlas vi i skolköket. Här får vi lära oss laga ett par klassiska indiska rätter från grunden. Skolans kocklärare och elever visar vägen – men det är vi som gör jobbet. Sedan äter vi det vi lagat tillsammans med eleverna i skolans matsal. Efter äventyret i skolköket har vi lite ledig tid och sedan möts vi för middag innan vi tar nattåget till Goa.

Dag 7 • 28 februari – Sol, bad och femrätters

Vi anländer till Madgaon i Goa på morgonen och tar oss med vår buss till hotellet i Calangute. Vi bor på drömstället Andores resort, som är ett litet, underbart designhotell alldeles nära stranden. Vi har programfritt fram till tidig kväll, då vi möts för vinprovning och en härlig gourmetmiddag i hotellets egen restaurang.

Dag 8 • 1 mars – Goas matkultur

Efter frukost tar vi oss till Mrs Rita i Dabolim, för en djupdykning i Goas härliga matkultur. Här blir vi bjudna på snacks och lär oss laga chai, besöker den lokala grönsaksmarknaden och får en introduktion till det goanska köket. Vi deltar i matlagningen och äter sedan den lunch vi lagat. Ett glas feni, Goas populära spritdryck gjord på cashewnöt, utlovas efter maten. Ledig eftermiddag i Calangute och sedan middag på egen hand.

Dag 9 • 2 mars – Gamla Goa

Frukost när du vill och ledig förmiddag. Vi möts mitt på dagen för en utflykt till Sahakari Spice Farm där vi äter en lantlig lunch och utforskar hur kardemumma, gurkmeja, peppar och alla de andra indiska kryddorna växer, skördas och används. Därpå följer en intressant tur till Gamla Goa med katedraler och helgon, samt de underbara latinska kvarteren i Panaji, Goas huvudstad. Vi äter middag tillsammans innan vi sedan tar oss till flygplatsen för att flyga till Mumbai.

Dag 10• 3 mars – Hemresa

Vi landar tidigt på morgonen i Mumbai och reser sedan hem med internationellt flyg kl 4:15. Vi landar i Stockholm samma dag kl 12:40 (lokal tid).

Programmet kan ändras beroende på lokala förhållanden vi inte råder över, det är helt enkelt sånt som händer i Indien. I så fall gör vi vårt yttersta för att programändringarna inte ska bli till nackdel för dig.

Detta ingår

 • Reguljärflyg Stockholm – Mumbai tur och retur med Emirates.
 • Svensk färdledning och tolkning.
 • Program enligt ovan, inklusive alla aktiviteter.
 • Inkvartering i dubbelrum på mysiga och riktigt bra hotell:
  – Abode hotel (4,5⭐)
  – Andores Resort & Spa (4,5⭐).
 • Måltider:
  – Frukost varje dag
  – Nästan alla luncher och middagar, totalt 12 måltider
 • Dricks till servicepersonal som hanterar vårt bagage.
 • Dricks till restaurangpersonal vid gemensamma måltider.
 • Into India Sweden AB har lagstadgad garanti hos Kammarkollegiet i enlighet med Resegarantilagen.

Detta ingår inte i resans pris:

 • Reseledning på flyget Stockholm – Mumbai.
 • Lunch eller middag vid tre tillfällen, räkna med totalt ca 1.000 kr.
 • Dryck till maten, samtliga måltider. 
 • Visum till Indien, kostnad: 25 USD = ca 250 kr. Du hittar visumansökan och vägledning här: https://intoindia.se/tips-och-rad/.

  Detta kan du boka som tillägg 

  • Enkelrum, tillägg: 7.750 kr.

  Har du en dröm eller en idé?

  Ett indiskt äventyr som du vill förverkliga? Välkommen att höra av dig till mig. Kanske kan vi skapa något tillsammans?!