Tips och Råd

Visum – så gör du

Vi behöver visum för att resa in i Indien. Det får du som är svensk medborgare på flygplatsen när du landat i Indien. Men du måste ha ett resetillstånd för att detta ska fungera, det kallas ETA, Electronic Travel Authorization och du skaffar det digitalt hos Indiens Bureau of Immigration, i god tid innan avresa. Du som har annan nationalitet än svensk, kontakta Indiens ambassad i Stockholm för vidare information om visumregler. Tänk på att ditt pass måste vara i gott skick, ha minst ett blankt uppslag och vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Det är visserligen lite pyssligt att fylla i ansökan, men själva processen när du skickat in den brukar gå fort, så du behöver inte sätta igång förrän ett par veckor innan avresa.

Förberedelser

Innan du sätter dig för att fylla i ansökan i datorn behöver du ha:

  • En kopia på ditt pass, omgjord till en pdf som inte får vara för stor (för många kB).
    Fota passets uppslag med ditt porträtt, montera bilden i ett word-dokument, exportera till pdf, välj ”optimera för minsta storlek”. Namnge filen, spara i datorn, du ska bifoga det i ansökan strax.
  • Ett nytaget porträttfoto på dig, skarpt, rakt framifrån, med vit bakgrund. Namnge filen, spar den i datorn som jpg. Se till att den inte är för stor (för många kB). Även denna ska bifogas i ansökan.
  • Ha VISA-kort eller annan digital betalmetod redo. Turistvisum kostar 25 USD (dec 2023).
  • Ha även passet redo, samt eventuellt tidigare visumnummer om du varit i Indien förut. Numret står i så fall i visumstämpeln i passet.

Ansökan

  1. Gå in på Bureau of Immigrations webbplats för e-visum.
  2. Klicka längst ner på på Sample Form, om du vill se vilka frågor du kommer få, sida för sida. Ett bra sätt att förbereda din ansökan.
  3. Starta din egen ansökan genom att klicka på Apply here for E-visa. Svara noga på alla frågor. Spara dokumentet och notera ditt ansöknings-ID innan du går till nästa sida, så kan du lämna formuläret och gå tillbaka senare. När du vill återuppta ansökan, gå in på samma webbsida och klicka på Complete Partially Filled Application. Då loggar du in med hjälp av ditt ansöknings-ID.
  4. Om du inte har ett svar på en fråga, t ex ”visible identification mark” på sid 2, kan du svara NA (Not Applicable).
  5. På sid 4 ska du fylla i Reference Name in India. Där skriver du namn och adress till vår aktuella samarbetspart i Indien, det får du av Britta.
  6. På sista sidan, där du betalar, ska du skapa en pdf av din ansökan. Klicka på knappen Generate Application Form, då dyker ditt ifyllda formulär fram på skärmen, med ditt foto överst. Spara ner filen i datorn, det kan vara bra att veta vad du skrivit i din ansökan.
  7. Betala direkt.
  8. Ett par dagar senare har du ditt svar i mejlen. Kolla att det står ”Visa granted” i mejlet. Nu går du in på Bureau of Immigrations webblats igen. Klicka på Check Your Visa Status och fyll i ditt Application ID (står i svarsmejlet) och passnummer. Klicka på Check Status. I nästa steg klickar du på knappen Print status. Skriv ut detta ETA-bevis, som har en QR-kod och ditt foto överst, samt en stor vattenstämpel med Indiens statsvapen i mitten. Klart!
  9. Vid avresa måste du kunna visa upp detta ETA-bevis, samt vid mellanlandning och vid inresa i Indien. Vid ”Immigration Desk” på flygplatsen i Indien kommer du eventuellt att bli intervjuad helt kort om din vistelse. Du får en stämpel i passet och det är det som är själva viseringen. Då har ETA-pappret gjort sitt.

Vaccination

Det är svårt att ge generella rekommendationer om vaccinationer, eftersom både din egen hälsa, vart du ska resa i Indien och i vilka miljöer du ska vistas, påverkar behovet av skydd. Kontakta alltid en vaccinationscentral för aktuell information och individuell medicinsk vägledning.

  •  Alla som reser bör ha ett grundskydd, som innehåller vaccin mot stelkramp, polio och difteri. Kolla att du har det.
  • Vaccination mot kolera, hepatit, gulsot och japansk B-encefalit, liksom Malariaprofylax, kan vara aktuellt.
  • Covid-restriktionerna som fanns i olika varianter under pandemin, är nu borttagna. Även hälsodeklarationen (Air Suvidha) som då var obligatorisk, är nu borttagen (mars 2023).

Resesäsong

Indien är en subkontinent med mycket varierande natur och klimat. Beroende på vilken tid på året du reser och vart i Indien du styr kosan, kommer vädret alltså att variera. Vad du vill göra på din resa spelar också in.

Generellt kan vi ringa in högsäsongen för oss nordbor att resa, till perioden oktober – mars. Då regnar det i princip inte, solen skiner och det är lagom varmt. Från april börjar det bli hett och luften är torr. Under våra sommarmånader juni – augusti kommer sedan den efterlängtade monsunperioden i Indien, med mycket regn i stora delar av landet.

Höstmonsunen sveper in över Indiens östkust och Kerala i söder, från september till december. Då kan det förekomma regnskurar på ett par timmar, men solen skiner däremellan.

Telefon och internet

Landsnumret till Indien är +91. I Indien pratar ”alla” i mobilen och GSM-nätet är väl utbyggt. Ditt svenska mobilabonnemang kommer troligen att funka bra, men tänk på att det kan vara dyrt att ringa och ta emot mobilsamtal när du är utanför EU. Ett tips är att du stänger av funktionen för datatrafik (roaming) och mobilsvar i din mobil, så att inte kostnaden drar iväg. De flesta hotell har tillgång till Internet. Kontakta din mobiloperatör om du vill skaffa ett surfpaket inför resan.

Elektricitet

Indiska eluttag ser oftast ut som våra svenska, men inte alltid. Ta med en adapter om du vill vara på den säkra sidan. Strömstyrkan är 220 volt.

Dricks

I Sverige är vi inte vana vid dricks och tar för givet att folk får lön för sitt arbete, därför dricksar vi generellt för lite när vi är ute och reser. I Indien är dricks ett måste när det gäller service och tjänster. De som jobbar inom hotell- och resebranschen, till exempel guider, chaufförer, taxiförare och hotellpersonal förväntar sig dricks. När du reser med Into India ingår dricks i resans pris och din färdledare ser till att rätt personer får rätt belopp. Om du går ut och äter på restaurang eller beställer mat till rummet (vanlig service på indiska hotell oavsett prisklass!), så är 10% dricks ett bra riktmärke – om du är nöjd med servicen.

Valuta

Den indiska valutan heter rupie (INR). På https://www.valuta.se/ kan du se den aktuella kursen.

Officiellt finns det ett in- och utförselförbud på indiska rupies (INR), men detta efterföljs inte. Du kan växla till rupies hemma i Sverige, men var gärna ute i god tid då rupies oftast måste beställas i förväg. På grund av införselförbudet rekommenderar vi att du växlar in ett mindre belopp till INR, t ex 1000 SEK, och sedan resten i Euro eller US-dollar – alternativt tar med dig ett bankkort och tar ut pengar på plats i Indien, allt eftersom du behöver.

Du kommer att behöva kontanter på din resa. Du kan lätt ta ut pengar med ditt bankkort i uttagsautomater, så kallade ATMs, som finns lite överallt i de större städerna. På vissa hotell kan du växla Euros eller US-dollar till rupies. Det kan du självklart även göra på en bank, men det är svårt att passa öppettider och stå i kö när man reser med en grupp. Du kan betala med ditt internationella bank- och kontokort på hotellen och i många varuhus och ”finare” butiker, men ”på stan” och på restaurang är det oftast kontanter som gäller.

Tänk på att din bank kan ta ut extra avgifter för betalning och uttag utomlands. Och glöm inte att ta bort Regionspärren om du har en sån på ditt bankkort.

Vilket blir ditt indiska äventyr?