Indiens kreativa kvinnor

Upplev kvinnornas Indien
Läs mer

Följ med till kvinnornas Indien!

Mumbai

Datum:
18–29 januari 2025, 12 dagar

Kostnad:
39.900 kr för del i dubbelrum

FÖLJ MED TILL KVINNORNAS INDIEN! På vår inspirerande resa utforskar vi hur det moderna och kreativa går hand i hand med tradition och kultur. Det unika programmet är skapat tillsammans med vårt nätverk av kreativa kvinnor i Indien. Äventyret inleds i utbildnings- och industristaden Pune, där vi möter kvinnor som är entreprenörer, brinner för utbildning och bjuder oss på fina kulturupplevelser. Vi besöker företag och en flickskola, tar del av inspirerande föredrag om Indiens flickor och kvinnor, samt bor en natt hos en familj där du får ta del av vardagsliv och lära dig laga indisk mat. Resan går sedan vidare till Aurangabad och de hänförande grottemplen Ajanta och Ellora, som finns med på FN:s världsarvslista. Vi tar nattåget till megastaden Mumbai, som vi sedan utforskar genom stadsvandringar, kulturupplevelser, god mat och kul shopping.

Välkommen med på en resa som bjuder generöst på kvinnlig tradition, kultur och energi!  

Möt kvinnliga entreprenörer och eldsjälar,  frossa i kultur: mat, textil, kläder, konst, design och dans, laga mat och dela vardagsliv med en indisk familj, njut av rörelse varje dag: promenader och yoga, känn storstadspuls i Mumbai och låt dig hänföras av två historiska världsarv.

Ur programmet, dag för dag

Ur programmet,
dag för dag

Dag 1 • 18 januari – Avresa

Avresa från Stockholm Arlanda kl 11:35 med Turkish Airlines.

Dag 2 • 19 januari – Vi landar i Mumbai

Välkommen till Mumbai, Indiens största stad! Vi landar tidigt på morgonen och åker sedan med egen buss till Pune. Vi äter frukost längs vägen och kommer fram till vårt fina hotell ca kl 10. Efter att vi checkat in kan du ta det lugnt vid poolen eller ta en promenad i de trevliga omgivningarna. Vi ses till lunch och senare på kvällen för ”Meet and Greet” med våra lokala värdar.

Dag 3 • 20 januari – Kulturboost på Zapurza

Efter frukost söker vi oss på indiskt vis till ett Ganeshatempel för att få en bra start på vårt äventyr. Templet Ganpati Mandir ligger i en vacker trädgård och här får vi en introduktion till den hinduiska filosofin. Mittemot ligger ett gudinnetempel som vi också besöker.

Nu styr vi kosan till det fascinerande Zapurzamuseet som ligger i Kudje, sydväst om Pune. Här djupdyker vi i såväl lokal som nationell kultur och konst, både ute och inne. Museet är känt för sina unika samlingar av textil och antika smycken i silver och guld. Vi äter lunch, går en guidad tur, möter några kvinnor från den närbelägna byn, provar saris och ser en föreställning med klassisk indisk dans. Du får också tid att utforska konsten, trädgården och skulpturerna på egen hand. Besöket avslutas med en kort föreläsning om den indiska läkekonsten Ayurveda. På kvällen möter vi sedan en rektor från en grundskola i staden Gulbarga. Hon introducerar morgondagens program genom att berätta om varför skola och utbildning är så avgörande för Indiens flickor.

Dag 4 • 21 januari – Flickors rätt till utbildning

Vi går upp tidigt för en promenad i gröna Koregaon Park och en stunds Pranayama (andningsövningar) för en skön start på dagen. Efter frukost på hotellet, tar vi oss till flickskolan Maharshi Karve Stree Shikshan Sanstha, MKSSS. Skolan är berömd för sitt engagemang för utsatta flickor och kvinnor och startades redan 1896 av filantropen Karve. MKSSS erbjuder förskola, grundskola, gymnasium, yrkesutbildning och högre utbildning och här finns även företag där eleverna lär sig affärsverksamhet och service. Du kommer att få välja vilken klass eller elevgrupp du vill besöka, utifrån ditt intresse och egen bakgrund. Vi äter lunch på skolan och tar del av en föreläsning med rubriken Kvinnor i Indien. Ett yogapass och sedan middag.

 

Dag 5 • 22 januari – Grottempel och kvinnliga företagare

Idag ger vi oss ut på en morgonpromenad i de historiska kvarteren och palatset i Punes centrum. Här ser vi staden vakna, grönsaker och frukt läggas fram på marknaden och hantverkare öppna sina verkstäder. Vi återvänder till hotellet för frukost och sedan följer en dag på stan. Vi börjar med ett besök vid Pataleshwar grottempel som höggs ut i berget så tidigt som på 700-talet. Efter lunch träffar vi en grupp kvinnliga entreprenörer som berättar om sitt företagande och de möjligheter och svårigheter de ser. Om du vill träffa någon från en särskild bransch – meddela oss gärna så att vi kan förbereda detta. Vi ser fram emot ett spännande utbyte där nya kontakter skapas.

Dag 6 • 23 januari – Homestay

Dags för en hemma-hos-upplevelse! Du blir skjutsad hem till din värdinna som bjuder in dig ett dygn till sin vardag. Du får hänga med till matvaruaffären och marknaden, laga mat, träffa familjen, äta och umgås. Kanske kör ni sedan en tvättmaskin, hjälper barnen med läxorna eller tar en kvällspromenad. Du är antingen ensam gäst eller gör din homestay med en reskamrat. Du/ni sover över hos familjen i eget rum.

Dag 7 • 24 januari – Kvinnligt arbetsliv

Vi äter frukost i våra familjer och samlar sedan ihop gruppen för två spännande företagsbesök. Vi börjar hos det svenska företaget Sandvik. Här kommer vi att träffa företagsledning, kvinnliga chefer och medarbetare. Sandvik, som är världledande inom gruv- och anläggningsindustrin, etablerade sig i Pune med sin verktygsfabrik redan 1960. Här får vi ta del av många års erfarenhet av hur svenskt och indiskt funkar ihop då man formar företagskultur, ledarskap och ett jämställt arbetsliv. Sandvik bjuder oss på lunch och vi är också inbjudna till företagets förskola där anställda kan ha sina barn. På eftermiddagen besöker vi det anrika indiska företaget TATA som har en bilfabrik i Pune med bara kvinnor anställda. De berättar om sitt arbete med och för kvinnliga industriarbetare. Efter besöken reser vi med buss till Aurangabad, äter sen middag och checkar in på hotellet.

Dag 8 • 25 januari – Världsarvet Ajanta

Ajantagrottorna är några av Indiens mest berömda historiska byggnadsverk och utnämndes till världsarv av UNESCO redan 1983. Grottorna som höggs ut ur den hårda klippan mellan 200 f.Kr. och 600 e.Kr. var ursprungligen buddhistiska tempel och klosterceller och är kända för sin detaljrikedom. Vi går en guidad tur i det stora området och får också tid att utforska grottorna på egen hand. Efter lunch tar vi oss tillbaka till hotellet igen och innan middag hinner vi med ett pass skrattyoga. Det blir kul! 

 

Dag 9 • 26 januari – Vidare till Ellora

Vi reser vidare till ännu en världsunik plats och ett världsarv: Ellora. Här finns också buddhistiska tempel och kloster, men även hinduiska och jainistiska, som höggs och mejslades ut ur klippan mellan 600- och 1000-talet – uppifrån och ned! Efter den hänförande rundvandringen äter vi lunch och på vägen tillbaka till Aurangabad besöker vi ett väveri. Där tittar vi på vackra sjalar och saris i de speciella vävteknikerna Himroo och Paithani. Innan middag i Aurangabad har vi lite tid på egen hand och senare på kvällen tar vi nattåget till Mumbai.

Dag 10 • 27 januari – Mångkultur i Mumbai

När vi kliver av tåget på anrika Victoria Station, är vi mitt i megastaden. Efter frukost bär det av med buss på en rundtur i mångkulturella Mumbai. Vi kör längs Marine Drive förbi Chowpatty Beach, upp till Malabar Hill och Hanging Garden. Sedan lunch och check-in på vårt mysiga boutiquehotell i Colaba. Under eftermiddagen är du välkommen med till Mani Bhavan, den villa där Mahatma Gandhi, Indiens fader och global ikon, var gäst under sina besök i Mumbai. Här finns idag ett fint museum och under vårt besök intresserar vi oss särskilt för Kasturba Gandhi och de andra kvinnorna som spelade en viktig roll i Indiens kamp för självständighet.

Dag 11 • 28 januari – Mera Mumbai

Vi går på guidad morgonpromenad före frukost, i gamla kvarter i närheten av vårt hotell. Det finns ett självklart måste i Mumbai och efter frukost är det dags: vi tar oss till pendeltågsstationen Churchgate och ser Mumbais berömda dabba walas lasta om sina matlådor.

Efter matlådemagin tar vi oss tillbaka till de trevliga kvarteren Kala Ghoda, som ligger nära vårt hotell. Lunch på egen hand och en ledig eftermiddag. Du kommer att få tips på riktigt fina museer i närheten, liksom på bra shopping i området. Vi ses sedan till avskedsmiddag på en trevlig restaurang.

Dag 12 • 29 januari – Hemresa

Vi reser hem tidigt på morgonen och når Stockholm Arlanda klockan 17:00 (lokal tid).

Bra att veta: Programmet kan ändras beroende på lokala förhållanden vi inte råder över.
I så fall gör vi vårt yttersta för att förändringarna inte ska bli påverka din resa negativt.

Detta ingår

 • Reguljärflyg Stockholm – Mumbai tur och retur med Turkish Airlines, via Istanbul.
 • Svensk färdledning och tolkning.
 • Program enligt ovan, inklusive alla gemensamma aktiviteter och resor.
 • Inkvartering i dubbelrum på 4- och 5-stjärninga hotell, se nedan. 
 • Måltider: frukost, lunch och middag (helpension) dag 2–9. Frukost och lunch eller middag (halvpension) dag 10–12.
 • Dricks till servicepersonal som hanterar vårt bagage.
 • Dricks till serveringspersonal vid gemensamma måltider.
 • Into India Sweden AB har lagstadgad garanti hos Kammarkollegiet i enlighet med resegarantilagen.

Boende:

 • Blue Diamond, (5⭐), Pune, 4 nätter
 • Homestay hos familj i Pune, 1 natt
 • The Fern Residency, (4⭐), Aurangabad, 2 nätter
 • Abode Boutique Hotel, (4,5⭐), Mumbai, 2 nätter

  Detta ingår inte i resans pris:

  • Reseledning på flyget Stockholm – Mumbai.
  • Lunch eller middag dag 10–12, räkna med totalt ca 1.000 kr.
  • Dryck till maten, samtliga måltider.
  • Visum till Indien, kostnad 25 USD = ca 250 kr. Länk till visumansökan online, samt vägledning, hittar du här: https:// intoindia.se/tips-och-rad. Ansök i början av januari.

   Detta kan du boka som tillägg 

   • Enkelrum, tillägg: 5.900 kr.

   Har du en dröm eller en idé?

   Ett indiskt äventyr som du vill förverkliga? Välkommen att höra av dig till mig. Kanske kan vi skapa något tillsammans?!