Mat i Mumbai

Med besök hos Malin Mendel
Läs mer

Upptäck Indiens mångfald genom maten!

Mumbai och Nashik

Datum:
27 oktober 2023 – 4 november 2023,
9 dagar.

Kostnad:
39.950 kr för del i dubbelrum.
I priset ingår de flesta måltiderna, samt Malin Mendels senaste kokbok Indien i mitt svenska kök.

FÖLJ MED TILL MEGASTADEN MUMBAI, eller Bombay som staden hette förr, och upplev dess snabba puls, skarpa kontraster och spännande matkultur! Vi upptäcker stadens rika kulturarv och tar del av vardagsliv på gatan, såväl som hemma hos familjer. Malin Mendel, SVT-korrespondent och inspirerande matlagare, tar emot i sina kvarter och bjuder oss på guidad tur, föredrag och matlagningskurs. Vi njuter av utvald restaurangmat och street food – och gläds åt våra framsteg i köket. Vår förståelse av olika sätt att tro och leva fördjupas genom det vi äter och dem vi möter. Dessutom hinner vi med en tvådagarstur ut på landsbygden, till framstående vingården Sula Wineyard i Nashik. Där provar vi viner, träffar kocken och lär oss ännu mer om indisk mat.

Dagar kvar till avresa

Dag(ar)

:

Timme(s)

:

Minut(er)

:

Andra(s)

ÄR DU EN FOODIE? Vill du äta gott, få koll på råvaror och kryddor och lära dig laga indiskt? Välkommen med på vårt matglada smakäventyr!

Ur programmet, dag för dag

Ur programmet,
dag för dag

Dag 1 • 27 oktober – Avresa

Avresa från Stockolm Arlanda. Vi flyger med Emirates. 

Dag 2 • 28 oktober – Vi landar i Mumbai och gör stan

Vi landar på morgonen, checkar in på vårt mysiga hotell i centralt belägna Colaba, vilar en stund och äter bruch. På eftermiddagen är det sedan dags att skaffa oss lite koll på megastaden Mumbai, genom en innehållsrik rundtur som slutar vid Gateway of India.

Dag 3 • 29 oktober – Elefantön, mångkulturell mix och streetfood

Vi hoppar ombord på en båt som tar oss till Elefantön, en timme från stan. På den gröna lilla ön finns ett fascinerande gammalt grottempel, ett av Indiens mest imponerande, som även finns med på FN:s världsarvslista. Vid Shivaskulpturens fot lär vi oss mer om hinduismens centrala princip att livet är ett kretslopp. Efter lunch fortsätter vår upptäcksfärd i spåren av judar och kristna som gjort avtryck i staden, vi gästar ett hindutempel och stannar till vid Dhobi Ghat, det enorma utomhustvätteriet mitt i stan. Streetfoodmiddag på Juhu Beach avslutar dagen, till ljudet av havets vågor och i glittret av kulörta lyktor.

Dag 4 • 30 oktober – Mahatma Gandhi, matlådemagi och home cooking

Mahatma Gandhi är Indiens fader, en global ikon och en självklar del i vårt program. Vi möter hans person och gärning i Mani Bhavan, den villa där han var gäst många gånger, nu ett fint museum. Därefter beger vi oss till Churchgate Station, en av mötesplatserna för Mumbais berömda Dabba Walas, för att se den magiska matlogistikapparaten in action. Dagen fortsätter med besök i den livliga saluhallen Crawford Market och sedan är det dags för matlagning! I mindre grupper tillbringar vi eftermiddagen hemma hos några familjer och lär oss laga indisk vardagsmat. Spännande, eller hur?

 

Dag 5 • 31 oktober – Två världar i samma stad

I Mumbai finns ett av världens största slumområden: Dharavi. Här blommar kreativitet och företagsamhet! Vi möter krukmakare, textilhantverkare, bagare och deras familjer, ser hur återbruk fungerar och fascineras av initiativrikedomen.

Efter lunch tar vi oss till Bandra, som är den tjusiga stadsdelen vid havet där Bollywoodstjärnorna bor. Kontrasten till förmiddagen blir stor och ger oss mycket att samtala med Malin Mendel om, som vi möter här. Den kreativa journalisten, programledaren och kokboksförfattaren visar oss runt i sina kvarter och vi äter middag tillsammans. I ett samtal över borden delar Malin med sig av livet som korrespondent för Sveriges television och vardagen i Mumbai.

Dag 6 • 1 november – Mera Malin och sen ut på landet

Dags igen för matlagningskurs! Malin håller i passet och delar även med sig tips om hur vi lagar indiskt därhemma, med fokus på vego. Vi lagar lunch som vi äter tillsammans och sedan tar vi adjö av Malin, för nu ska vi på utflykt! Vår buss tar oss till Nashik, nordost om Mumbai. Målet är Sula Vineyard och dit når vi lagom till middag med vinprovning. Vi checkar in för två nätter på vingården.

Dag 7 • 2 november – Lantliv, vila vid poolen, vin och gourmetmiddag

Lantlig frukost på indiskt vis, sedan guidad tur i vinodlingarna och på vingården. Efter lunch har vi fri tid för vila, promenad och kanske ett dopp i poolen? Innan middagen träffar vi gourmetkocken för en pratstund och ett besök i köket. Middag på vit duk och nu får vi äntligen veta om Riesling verkligen är det bästa vinet till indisk mat?!

Dag 8 • 3 november – Kryddor, shopping och adjö

Efter frukost reser vi tillbaka till Mumbai. Innan avskedsmiddagen i Colaba, hinner vi med ett besök på kryddmarknad och lite fri tid. Efter avskedsmiddagen kliver vi på bussen till flygplatsen, hemresan sker efter midnatt och du landar i Stockholm mitt på dagen, den 4 november. Vi som ska vidare till Goa tar tåget strax före midnatt. Läs mer om tillägget i Goa här nedanför.

 

Boka tillägg: sex sköna dagar i Goa

Efter de upplevelserika dagarna i Mumbai och Nashik, blir det perfekt att avsluta din resa med några dagars vila, sol och bad, eller hur? Goa är Indiens minsta delstat och skiljer ut sig på flera sätt; kulturen, maten, människorna, katedralerna, karnevalerna, de långa vackra stränderna. Dessutom tar vi tåget dit – det vill du inte missa!

Skönt program i Calangute

Vi har hittat ett drömställe: ett litet, underbart designhotell alldeles nära den långa vackra sandstranden. Här kan du njuta av lugnet och på kort promenadavstånd hitta en skön mix av Calangutes fina restauranger, uteställen och shopping.

Dag 9 • 4 nov

Vi anländer med tåget på morgonen och tar oss till hotellet. Resten av dagen på egen hand. Strandliv, vila vid poolen, få spa-behandling, eller ge dig ut på kul shopping? Vår färdledare Britta tipsar gärna.

Dag 10, 12 och 13

På egen hand.

Dag 11 • 6 nov

Du som vill se lite mer av Goa är välkommen att följa med Britta på en dagsutflykt till Gamla Goa med katedraler och helgon, samt de underbara latinska kvarteren i Panaji. Vi hinner även med en kryddträdgård i Ponda där vi matälskare kan studera hur kardemumma, gurkmeja, peppar, kryddnejlika och alla de andra indiska kryddorna växer. En lantlig lunch ingår i utflykten, som du bokar i förväg.

Dag 14 • 9 nov

På eftermiddagen påbörjar vi flygresan hem, med övernattning nära flygplatsen i Mumbai.

Dag 15 • 10 nov

Du landar hemma i Sverige.

 

Bra att veta: Programmet kan ändras beroende på lokala förhållanden vi inte råder över.
I så fall gör vi vårt yttersta för att förändringarna inte ska bli påverka din resa negativt.

Detta ingår

 • Reguljärflyg Stockholm – Mumbai, tur och retur med Emirates.
 • Svensk färdledning och tolkning.
 • Boende i dubbelrum på mysiga och riktigt bra hotell:
  Mumbai: Abode hotel (4,5⭐)
  Nashik: Sula Vineyards (4⭐)
 • Måltider:
  – Frukost varje dag
  – Nästan alla luncher och middagar, totalt 10 måltider
 • Dricks till servicepersonal som hanterar vårt bagage
 • Dricks till restaurangpersonal vid gemensamma måltider
 • Malin Mendels senaste kokbok Indien i mitt svenska kök
 • Into India Sweden AB har lagstadgad garanti hos Kammarkollegiet i enlighet med Resegarantilagen.

Detta ingår inte i resans pris:

 • Reseledning på flyget Stockholm – Mumbai.
 • A la carte-middag i Bandra, dag 5
 • Lunch och två middagar på Sula Vineyard, dag 6-7.
 • Måltidsdryck.
 • Visum till Indien, kostnad: 25 USD = ca 250 kr. Du hittar visumansökan och vägledning här: https://intoindia.se/tips-och-rad/.

  Detta kan du boka som tillägg 

  BASPROGRAM

  • Enkelrum i Mumbai och Nashik, pris: 7.590 kr.

  GOA

  • Förlängning i Goa 4–10 nov, sammanlagt 7 dagar inklusive hemresa.
  • Pris för del i dubbelrum: 10.490 kr. Enkelrumstillägg: 5.390 kr.
   Detta ingår i tilläggspriset: Nattåg 2:a klass till Goa (delad A/C-kupé), boende fem nätter och frukost på Andores Resort & Spa, inrikesflyg Goa–Mumbai, logi en natt på hotell Mirador, nära Mumbais internationella flygplats, samt alla transfers. Vi flyger med Emirates.
  • Vårt designhotell i Goa: Andores Resort & Spa (4,5⭐)
  • Utflyktsdag i Goa, inkl. lunch: 640 kr.

   

  Har du en dröm eller en idé?

  Ett indiskt äventyr som du vill förverkliga? Välkommen att höra av dig till mig. Kanske kan vi skapa något tillsammans?!